Eerste hulp bij het vieren van een inclusief feest

Wat met de “herkenbaarheid” van inclusieve Piet?

Veel mensen vragen zich af hoe het nu verder moet, nu de helpers van de Sint “herkenbaar” zijn zonder blackface schmink. Het is inderdaad zo dat scholen en sportclubs vaak werken met vrijwilligers uit de dichte kring. Omwille van de make-up waren ze voor de allerkleinsten “niet herkenbaar”.

 

– Maar waarom zouden de helpers van de Sint niet “herkenbaar” mogen zijn? –

 

Wat net zo mooi is aan tradities is dat ze kunnen veranderen, met de tijd meegaan … en dus steeds verbeteren! Onze voor de hand liggende oplossing is trouwens mooier dan het verbergen van de identiteit van de vrijwilliger.

 

Het gaat zo: vraag aan een kandidaat Piet om onze kant en klare “Uitnodiging van Sinterklaas” af te drukken. In die brief vraagt de Sint officieel om hulp  bij het organiseren van zijn jaarlijks bezoek.

 

De brief zorgt voor een magisch gegeven bij de kinderen: hun eigen ouders, buurman, leraar of chiroleider krijgen immers de rol van hulp-Piet! Kan je je de blinkende oogjes van de kleuter in kwestie al voorstellen? En misschien dromen ze er zelf van om ooit hulp-Piet te kunnen worden!

 

Op deze manier wordt Piet een persoonlijke held, iedereen kan een voorbeeldfiguur zijn, en zelfs roetvegen zijn overbodig in deze tijden van zonnepanelen en warmtepompen!

Klik op de zegel van de Sint om te downloaden!

Beschadigt de “Sint-hoax” het vertrouwen met je kind?

Wordt het vertrouwen tussen ouder en kind geschaad wanneer ouders jarenlang platweg en continu liegen over Sinterklaas? Moeten we morele wroeging voelen en berokkenen we een kind schade als we meegaan in het sinterklaasverhaal?

Welke inclusieve alternatieven zijn er voor Sinterklaas?

HET FEEST VAN QUEEN NIKKOLAH

Rond zes december wordt het feest van Queen Nikkolah gevierd:  een jaarlijkse afspraak voor jong én oud. Waar het feest ook doorgaat, de zaal wordt voor de gelegenheid altijd versierd met rode en oranje ballonnen en soms ook voorzien van een chocoladefontein. Elk jaar opnieuw dansen kinderen en ouders uitgelaten op de beats van DJ Bouchra, Ftoch of Rokia Bamba. De kleintjes zijn zo blij dat ze samen met Queen Nikkolah mogen dansen, praten en plezier maken. Het grootste cadeau van Queen Nikkolah is dat er even tijd gedeeld wordt om samen het leven te vieren, te genieten van het samenzijn zodat het zonnetje in ons hart weer volop kan schijnen.

 

Onze kinderen zijn dol op het feest én op haar. Queen Nikkolah is zo een straffe, down-to-earth, charismatische en sierlijke vrouw, die zich over alle kinderen van onze stad ontfermd heeft. Haar rode koninginnenjurk spreekt met glans en glitters tot de verbeelding. Dit jaar zei onze dochter begin november al: ‘Oh, ik heb echt zin om terug met Queen Nikkolah te gaan dansen.’ Dat is het mooie aan dit nieuwe verhaal, de Queen is écht, je hoeft je kinderen niets wijs te maken en ze ontwikkelen jaar na jaar een persoonlijke band met haar. Ze kijken naar haar op en hopen later zelf ooit een Queen te worden, een onafhankelijke vrouw, die geen hulpjes nodig heeft om de omringende kilte te doorbreken en haar dromen waar te maken. Queen Nikkolah is hét rolmodel waar we al zo lang op aan het wachten zijn.

Queen Nikkolah staat op de lijst immaterieel erfgoed!