Scholen

Het organiseren van een Sinterklaasfeest vraagt veel voorbereiding. Als leerkracht/school kom je vaak in tijdnood. Naast de reguliere werking komen er in de maanden november en december nog heel wat extra taken bij. Een herfstrapport schrijven, winterfeest organiseren, cadeautjes kopen voor de Sint,….. Op deze pagina vind je alle handvaten om van de Sinterklaastraditie een kinderfeest voor IEDEREEN te maken.

We bieden hieronder een checklist aan die je kan downloaden (de verkorte versie) en daarnaast ook de alternatieven, tips & tools.

Heb je nog een aanvulling of zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen

CHECKLIST: Een kinderfeest voor iedereen!

1. Voorkennis: waarom is zwarte piet schadelijk?

Zwarte piet wordt afgebeeld als karikatuur met stereotyperende & racistische kenmerken: het zwart geschminkte gezicht, felrode lippen, gouden oorbellen, een kroeshaarpruik, … Dit filmpje legt je uit hoe deze personage te ontdoen van de racistische kenmerken. Luister hier naar het verhaal van Ali en zijn negatieve ervaring met het Sinterklaasfeest. En via deze link kom je te weten wat stereotypen zijn en hoe je hiermee aan de slag kan.

2. Voorkennis: geschiedenis van de Sinterklaastraditie

Wie is Sinterklaas? Wie is zwarte piet?  Hoe is de traditie geëvolueerd? Via onderstaande link vind je alle informatie over de geschiedenis van Sinterklaastraditie.

3. Brief sturen naar je schoolbeleid als die nog niet overtuigd is.

Kriebelt het bij jou ook om van het Sintfeest een kinderfeest voor iedereen te maken maar heeft jouw beleid/directie/koepel/… nog een duwtje in de rug nodig? Download de voorbeeldbrief en stuur hem op. Zet er gerust de link van onze site bij.

4. In gesprek gaan met collega’s.

Merk je dat er onwetendheid of weerstand is bij de collega’s en weet je niet goed hoe je hiermee kan omgaan? Klik hier voor wat inspiratie als je het gesprek aangaat. Daarnaast kan je via deze link ook nog eens antwoorden vinden op de meest voorkomende bezorgdheden.

5. Bestellen van snoepgoed.

Voordat je bij de groothandel/bakker/supermarkt snoepgoed bestelt, durf gerust de vraag te stellen of de mallen reeds zijn aangepast? Hebben de chocoladefiguurtjes toch stereotyperende kenmerken? Ga dan voor een lekkernijtje zonder dikke lippen, oorring en krulhaar. (paard, beer, speelgoedzak, Sint). Vind je het zeer moeilijk om dit te vinden? Ga voor letterkoekjes en mandarijntjes. De scholen zijn zeer grote afnemers van deze lekkernijen dus kunnen een grote impact hebben. Als de (groot)handelaars voelen dat er een kleinere afname is, zullen ze meer druk ervaren om hun producten aan te passen.

6. Inhuren van Sint + Roetpieten.

Wees duidelijk in je communicatie naar theatergezelschappen die je contacteert voor het Sinterklaasfeest. Maak (schriftelijk) duidelijk dat je uitsluitend met Roetpieten wil werken zonder enige racistische kenmerken. Geef desnoods ook een opsomming van die ongewenste kenmerken: kroeshaarpruik, zwartgeschminkt gezicht, oorbellen en dikke roodgeverfde lippen.

7. Lesmateriaal scannen op zwarte piet en een alternatief voorzien

Probeer tijdens het voorbereiden al te anticiperen op een inclusief Sinterklaasfeest in werkschriften of leesboekjes die daarbij horen. Voorzie een alternatief voor dat werkblaadje. Heb je daar helemaal geen tijd noch zin in? Kleef daar een sticker over en bespreek het met de kinderen. Je kan ook altijd een mail sturen naar de desbetreffende uitgeverij om je bezorgdheid te uiten.

 

Wist-je-datje: Eind mei 2020 stuurde een alerte leerkracht een mail naar een zeer groot uitgeverij met haar bezorgdheid + de vraag om alle stereotype beelden te verwijderen uit lesmateriaal. De uitgeverij is in actie geschoten en heeft deze beelden ook veranderd. Er was maar 1 mailtje nodig om een zeer grote verandering waar te maken. Klik hier en je vindt de getuigenis van de leerkracht.

8. Leesboekjes, speelgoed, versiering en ander didactisch materiaal.

Via onderstaande link vind je inclusief materiaal om er een fantastisch feest van te maken.

9. Kleurplaten en muziek

Zet onderstaande afspeellijst op om zonder zorgen al in de sfeer te komen of om aan te leren. Daarnaast kan je ook heel wat kleurplaten downloaden voor de kleinsten om in te kleuren of ter decoratie.

10. (na)zorg voor kinderen

Merk je een gedragsverandering bij een kind tijdens deze periode? Werd er gepest? Weet je niet zo goed hoe je hiermee moet omgaan? Via de knop hieronder vind je tips om een (na)zorg te bieden aan jouw leerling/klasgroep.

11. Evaluatie van het kinderfeest + planning volgend jaar.

Was het dit schooljaar een beetje krap om aan heel deze checklist te voldoen en om er een kinderfeest voor IEDEREEN van te maken? Neem deze checklist mee tijdens een (werkgroep)vergadering als leidraad voor de evaluatie van dit schooljaar.