Getuigenissen van ouders

Hoera, hoera, net topnieuws binnen gekregen! Ik had de directeur van de lagere school gevraagd om dit jaar een inclusief feest te organiseren en dus geen zwart geschilderde Pieten te kiezen. Ze legde het voor op het scholenoverleg met de schepenen en gaf me ook de mailadressen van die schepenen.

Ik kreeg net een antwoord van de schepenen en ze gaan naar ALLE scholen in mijn gemeente roetpieten meesturen met de Sint! Dit maakt me zo blij want ik was al een paar jaar aan het proberen om dit aan te kaarten en nu is er eindelijk een doorbraak!

Warme groet
Saar

Vorig jaar kreeg ik geen reactie van de school na het mondeling aankaarten van zwarte piet. Daarom heb ik dit jaar een uitgebreide mail gestuurd met voorbeelden, argumenten en voorstellen. 

In de mail ging het niet alleen over zwarte piet maar ook over het belang van ramen en spiegels voor kinderen. 

Nog geen 3 dagen later sprak de directrice mij aan dat alles geregeld is. Er komt geen zwarte piet meer, ze gaan de leerkrachten wijzen op het gebruik van het woord huidskleur voor zalmroze EN ze gaan inclusieve kinderboeken aanschaffen voor in de klassen!  

T.V

Voor mij is het pas dit jaar dat ik actie onderneem om een inclusief Sinterklaasfeest. 

Crèche, nieuwe school plusdochter, mijn eigen familie,… Iedereen zegt dat ik de eerste ben die ze er over aanspreken. Ik zie ze van ‘zo hoort het’ verzachten naar ‘ahja dit kan inderdaad niet’.
De zaadjes zijn gepland, deze week deel ik nu de vlaggen en boekjes die ik kocht bij bahiashop.be rond als extra om ze er nog eens attent op te maken. Ik ben dus heel benieuwd wat ze er mee zullen doen. Is het niet het resultaat dat ik wens dan weet ik dat ik het volgend jaar wat harder moet aanpakken. Maar voor nu voelt deze aanpak het best wat bij mijn persoonlijkheid past. Stap voor stap! 

Gesprekken zijn gestart en worden positief onthaald. 

Ik zag trouwens dat de plaatselijke bakker al roetpiet gebruikt! Ik let er op en ik ben bereid om ze aan te spreken!
Ida

Vorig jaar bleven de jongens gewoon thuis omdat het feest nog werd gevierd met schadelijke stereotypen.

Maar de nieuwe schooldirectrice heeft me opgebeld en verzekerd dat de Sint dit jaar enkel wordt omringd door pieten waarvan je effectief hun originele huidskleur ziet met roetvegen. Het lerarenteam kijkt ook kritisch hun decoratie na.
Ze wilde ook steevast niet gaan voor “regenboogpieten”, dus de insteek zat echt goed.

Karen

Vorig jaar zat mijn dochter op een school waar ze helemaal niet mee waren. Bij het aankaarten van het probleem rond het Sinterklaasfeest werden ze heel defensief en de enige leerkracht die mee achter mij als ouder stond werd gepest door de directie en de andere leerkrachten. Ze ziet er enorm van af. Na 2 jaar lang heel hard aan te dringen werd de stoet eindelijk aangepast, maar toen ik zag hoe de versieringen en het knutselmateriaal echt nog oud materiaal waren met heel racistische karikaturen (kleurplaten waar Zwarte Piet er bijna uitziet als een aap met oorbellen) en hoe de juf die mee streed heel hard werd aangepakt besloot ik mijn dochter in het midden van het schooljaar van school te halen. 

Het zoeken naar een school die het wel goed deed was zo eenzaam en moeilijk. Allen geluk kreeg ik deze brief doorgestuurd dat een ouder voor de Sinterklaasperiode had gekregen van een school in Antwerpen (zie brief hiernaast).

Hoewel deze school voor ons iets verder weg is, was de beslissing snel gemaakt!
Een school dat zo open communiceert over Inclusie en het welzijn van de kinderen dat primeert boven het vasthouden aan vastgeroeste tradities. Dat is de school waarnaar ik mijn kinderen wil sturen!

Met deze boodschap maakt de directeur niet alleen aan de ouders duidelijk wat het standpunt is maar ook aan de leerkrachten die misschien hun materiaal niet wilden aanpassen.

Zo zijn in alle klasjes, alle kindjes veilig van schadelijke stereotypes! 

Valentine

brief

Ik geraakte geïnspireerd door andere activisten online, en ben me zelf meer en meer gaan verdiepen in antiracistisch opvoeden. Nu spreek ik mensen er over aan en probeer ik mijn omgeving te inspireren en te informeren. 

 

Hoogtepunt in mijn traject: ik wilde dit jaar gaan voor een inclusief sinterklaasfeest op de school van mijn zoontje. Ik maakte een hele voorbereiding om het schoolteam te informeren, en hen te ondersteunen bij de overstap naar roetpiet. De directrice was enthousiast, ze vond het een goed idee om een inclusief sinterklaasfeest te doen, en was blij dat ik er al zoveel werk voor gedaan had. Ze zei dat ze er nog nooit echt over nagedacht hadden maar dat ze er wel achter staat.

Ze had wat schrik omdat in het verleden discussies over zp heel negatief gebeurden. Ze was aangenaam verrast om het gesprek op een positieve manier te voeren, en wil graag samen met me bekijken hoe we het breder kunnen maken en een algemeen antiracistisch beleid voor de school kunnen uitdenken. Woehoe, ik ben zo blij! Er was bij sommige leerkrachten wat weerstand, maar ik heb het gevoel  dat die nu al aan het wegzakken is. En ik moet hen de mooie vlagjes en koekjes van Bahía nog geven, dus komt helemaal goed

Het is leuker om dit samen te doen!

S.D.N.

No Comments

Post A Comment