In de media

“De inschrijving van het Sinterklaasfeest zoals deze in de Inventaris stond, voldeed niet langer aan (de ethische uitgangspunten van) het internationale UNESCO-verdrag voor immaterieel erfgoed. Een ingeschreven erfgoed mag bevolkingsgroepen niet discrimineren en dient respectvol om te gaan met culturele diversiteit en etnische identiteit.”

 

“Sinterklaas is een kinderfeest. Maken we het leuk voor iedereen?
Als we dat belangrijk vinden, dan moeten we van zwartepiet af.
Echt? Ja, echt.”

 

  • Een brief voor de Sint?
    Herman Van Goethem, rector van de Universiteit van Antwerpen, schrijft een open brief over het zwartepietendebat en de studentendopen. Hij licht toe waarom de eeuwenoude traditie van ‘Zwarte Piet’ niet meer past in de diverse samenleving van vandaag, en waarom de roetpiet een mooi alternatief is.

 

 

  • Blitz giet Sinterklaasliedjes in aangepast jasje!
    “Er moest iets aan de oude teksten gebeuren”, zeggen Pieterjan en Jens van het muzikale duo BlitZ. “Alles gaat mee met zijn tijd, ook roetpiet, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd.” Woorden zoals ‘zwart’ en ‘knecht’ worden in de teksten aangepast door de Zwarte Piet-discussie die al een hele tijd aan de gang is. Daarnaast wordt ook alles waar ‘straf, ‘zak’ of ‘roe’ in voorkomt aangepast. “Sinterklaas en zijn Pieten zijn de helden van de kinderen en delen al lang geen roe of straffen meer uit.”, aldus BlitZ.

 

No Comments

Post A Comment